Nova kolekcija DRAVAGOLD

POTOVANJE: Skupaj z drugimi erozijskimi procesi je Drava s pritoki v milijonih let izpirala zlato iz kamenin in ga z drugimi kameninami nosila v smeri toka, ga odlagala v naplavinskih sedimentih in znova nosila vse do območij današnje Slovenije in Hrvaške in dalje.

IZVOR DRAVSKEGA ZLATA: Reka Drava izvira na Južnem Tirolskem v Italiji. Nahajališča zlata so predvsem vzdolž njene poti po Avstriji, na gorskem območju Visokih in Nizkih Tur. To je eno od območij Alp, ki s svojo geološko raznolikostjo in goratostjo, pa tudi z nastankom zlatonosnih kamenin.

DRAVAGOLD. Izpiranje dravskega zlata je bilo, od časa Keltov naprej, intenzivno nekje do sredine 19. stoletja, potem pa je zaradi nedonosnosti počasi usahnilo. Danes morata na primer dva izpiralca trdo delati cel dan za približno gram zlata. Danes se zlata ne izpira zaradi vrednosti v teži, ampak zaradi njegove redkosti, čistosti, dediščine in simbolike.

Na območju Slovenije se nahajajo zlate luskice v premeru do 1 mm, največje tja do 5 mm, tako da je za 1 g dravskega zlata potrebnih med 5.000 do 10.000 luskic.

Za dravsko zlato lahko rečemo, da je tudi drugače čisto, saj se še ni srečalo s človekovimi hotenji ali dejanji

dravagold 300x100
Zlata pravljica Dravagold, vsak kos pripoveduje svojo zgodbo.
brand wooden jewelry 02 300x205
Facebook
Twitter
Pinterest

Nova kolekcija DRAVAGOLD

Deli z drugimi:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Nova kolekcija DRAVAGOLD

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn